Kintsugi, la bellesa de la cicatriu

 

1513942474318

Cicatrius… les del cos, el cor o les de l’ànima. Com les integrem en la nostra vida. Es converteixen en una excusa, en un sofriment que ens limita, en una raó o justificació…?

El kintsugi -video1- és una antiga tècnica japonesa per reparar objectes de ceràmica amb la resina de l’arbre de la laca i pols d’or. Una bufona destresa devenida en filosofia que planteja que els trencaments i reparacions formen part de la història de l’objecte i han de mostrar-se, incorporar-los en lloc d’ocultar- los. A més, fer-ho per embellir-ho, posant de manifest la seva transformació i història.

Que bonic traslladar aquesta visió, el kintsugi, video2- per mirar a l’ésser humà, per mirar-nos, principalment a la persona que sofreix i es trenca. Un trencament que no és la fi -seguim vius!-, si no l’inici d’alguna cosa nova, per explorar. Una oportunitat.

Tenim una opció, costosa sens dubte, però possible. Com apanyada costurera donar la benvinguda al trencat, deixar anar, i cosir amb tal destresa que l’embastat, no és que no es noti (no podem negar la ferida), si no que la enaltim i la embellim. Ressorgint, com fènix de les nostres cendres, per ocupar el nostre lloc al món, fins i tot tornar a ser algú integrat, compensat, útil, digne… no una joguina trencada, una resta.

Una ocasió que sorgeix d’una decidida motivació i voluntat individual de gestionar aquest procés amb la determinació de créixer. A més, amb l’acompanyament precís i adequat, convertir aquesta cicatriu en símbol de superació. Una experiència compartida i sanadora, no en una tara, crossa fins i tot identitat, de víctima.

Sense negar el trencat i el dolor, cicatritzar amb laca i or, encara que tal vegada només puguem posar una senzilla masilla. Fruit de treballar amb nosaltres mateixos i amb mestres que no pretenen modificar el que un és, negar el trencament, i tan sols acompanyar la persona perquè trobi, dins seu, el que precisa per gaudir amb plenitud, aquesta nova vegada.

Pura resiliència… ¡pura vida!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s